Okolje

Naš pristop

Zdravje našega planeta jemljemo pri Mitsubishi Motors zelo resno. Stalno stremimo k izboljšanju vseh aspektov našega poslovanja, od izdelovanja aerodinamičnih in učinkovitih vozil do zmanjšanja emisij, ki jih proizvedejo naše tovarne. Prav tako prevzemamo odgovornost za odstranjevanje naših vozil, ko se njihova življenjska pot konča. Odslužena vozila vzamemo nazaj in jih recikliramo. Že danes delamo v smeri, da bo v prihodnosti možno reciklirati še višji odstotek vsakega avtomobila.

Uporabljamo najmodernejšo tehnologijo s katero zmanjšujemo porabo energije in število odpadkov, hkrati pa dvigujemo kvaliteto naših produktov. Inženirji v naši Japonski tovarni imajo možnost preko simulatorjev ustvarjati in ‘voziti’ virtualne avtomobile na realističnih cestah. S tem prihranimo pri energiji, materialih in gorivu, ki so potrebni za izgradnjo in testiranje prototipov polnih velikosti. Še eden izmed mnogih inovativnih sprememb je bil prehod h barvam na vodni osnovi. To je skoraj popolnoma odpravilo sproščanje težkih kovin v odpadno vodo iz lakirnice.

Zeleni dizajn

Globalno segrevanje je resna grožnja in avtomobilska industrija se močno trudi izboljšati ekonomičnost porabe vozil in zmanjšati izpuste C02. Aerodinamičnost avtomobilov igra pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij, še posebej pri visokih hitrostih na avtocestah, zato naši izurjeni inženirji pri oblikovanju novih karoserij opravljajo obsežna računalniška testiranja prototipov v vetrovniku. Razvojni oddelek je celo razvil sofisticirano tehnologijo virtualne resničnosti, ki omogoča testiranje aerodinamičnosti prototipov še preden so izdelani.

Naši oblikovalci in inženirji tudi testirajo povsem nove okolju prijazne materiale, ki se bodo uporabljala pri izdelavi vozil v prihodnosti. Nekaj teh novosti je bilo že predstavljenih v prototipu Concept-cX, vključno z Zeleno Plastiko – snovi na osnovi rastlinskih smol. Te bi se lahko uporabljale za nekatero notranjo opremo.

Okolju prijazne tovarne

Cilj Mitsubishi Motors je postati eden izmed najboljših avtomobilskih proizvajalcev kar se tiče skrbi za okolje. V tovarnah Mitsubishi Motors Corpration je t.i. Environmental Mangament System certificiran v skladu z ISO 14001, ki zagotavlja, da so vsi okoljski vidiki ocenjeni, evidentirani in potem izboljšani skozi program konstantnega napredka. Vsak del našega poslovanja sledi Mitsubishijevem načelu 3R »Reduce, Reuse & Recycle«.

Odkar so bili leta 1989 predstavljeni novi procesi v proizvodnji se je količina odpadnih težkih kovin zmanjšala za 99%. Zmanjšala se je tudi količina porabljene vode med izdelavo vozil. Z uvedbo barv na vodni osnovi smo znatno zmanjšali emisije ogljikovodikov, z optimizacijo procesov pa porabimo precej manj embalažnih materialov.

Recikliranje je učinkovito

Zaradi najvišjega možnega spoštovanja do okolja, Mitsubishi Motors pri izdelavi vozil uporablja materiale, ki je po končani življenjski dobi avtomobila možno reciklirati in ponovno uporabiti. Izdelujemo avtomobile, ki trajajo, vendar ko se njihova dolga življenjska doba konča, vzamemo vozilo nazaj in ga recikliramo na okolju prijazen način. Celoten postopek je v skladu z direktivo EC o koncu življenjske dobe avtomobilov.

Vsa Mitsubishi Motors vozila prodana v Evropi po 1. Juliju 2002 bodo z naše strani vzeta nazaj brezplačno na enem od vnaprej določenem zbiralnem mestu, pod pogojem, da vozilo še vedno vsebuje večino sestavnih delov. Od 1. Januarja 2007 to velja za vsa Mitsubishi Motors vozila, ne glede na datum prodaje. Za več informacij glede zbiralnih mest odsluženih Mitsubishi Motors vozil se pozanimajte pri vašem lokalnem Mitsubishi Motors distributerju.

V primeru, da se v vrnjenem vozilu nahajajo drugi odpadki, ali da vozilu manjkajo ključni sestavni deli, ima pooblaščeno zbiralno mesto pravico zaračunati prevzem vozila. Po predaji vašega vozila namenjenega recikliranju, boste s strani pooblaščenega zbirnega mesta dobili Certifikat o uničenju (Certificate of Destruction – COD), ki je zahtevan s strani lokalne oblasti, da se lahko avto odjavi iz prometa.

Z namenom zagotavljanja okolju prijaznega recikliranja, so avtomobilski proizvajalci pred leti ustanovili t.i. Mednarodni Demontažni Informacisjki Sistem (International Dismalting Information System – IDIS). Mitsubishi je del tega informacijskega sistema, ki odgovorne za recikliranje obvešča kateri materiali so uporabljeni v vozilu in o pravilni demontaži in recikliranju le tega.

Samoumevno je, da Mitsubishi Motors izpolnjuje vse evropske okoljske zakonske zahteve. Naša vozila izpolnjujejo zahteve evropske direktive ponovne uporabnosti, reciklaže in obnovitve (Reusability, Recyclability and Recoverability – RRR) vse od prvega osnutka vozila, njegove izdelave, koristnosti ter do konca njegove življenjske dobe.

Okoljska poročila

Skrb za okolje bo eden velikih izzivov 21. stoletja. Mitsubishi Motors si prizadeva doseči trajnostni razvoj s skrbjo za okolje, kar je dokumentirano v letnih okoljskih poročilih Mitsubishi Motors. Informacije in številke na temo varovanja okolja s strani Mitsubishi Motors korporacije si lahko ogledate v spodnjih dokumentih (v angleščini):

Poišči svojega prodajalca in serviserja

Oglejte si našo mrežo pooblaščenih prodajalcev in serviserjev po celotni Sloveniji.

Poiščite